Doe ’s lief….
Er is weleens tegen me gezegd (gelukkig niet zo vaak 😉): jij zou toch beter moeten weten! Jij bent mediator, dan maak je toch geen ruzie?
Alleen al van die opmerking word ik geïrriteerd. Tuurlijk maak ik weleens ruzie, of op z’n minst heb ik een meningsverschil. Ook ik heb principes, en ik heb ook (gevoels)grenzen, die soms overschreden worden. Ik ben namelijk behalve mediator ook een mens van vlees en bloed.
Het is wel zo, dat ik de goeie lieve vrede prefereer. Dat klopt. Maar het kan niet anders of er bestaan meningsverschillen. Meningsverschillen die soms zelfs uitmonden in ruzie. Of juist in een waardevolle dialoog met nieuwe inzichten. Maar ook meningsverschillen die een relatie laten eindigen, soms met tam tam, soms in stilte. Ja, ook ik ken dat.
Je kent wel die quotes:
-
- Vriendschap is als een treinreis: sommigen stappen in, sommigen stappen uit, en anderen blijven zitten tot het einde
- Wie ermee stopt je vriend te zijn, is het nooit geweest
- Een vriend is iemand die naar je toe komt, als anderen weggaan
En zo kun je er nog wel honderden vinden. Maar waar het om gaat wat mij betreft, is dat je meningsverschillen moet zien uit te praten. Als dat nog gaat, doe dat dan gewoon één op één, met respect. Lukt dat niet, roep de hulp in van een neutrale derde. Een meningsverschil dat nooit uitgepraat wordt gaat etteren, in meer of mindere mate. Men praat negatief over die ander, óf men wil niets meer over die ander horen. Zo zonde van een ooit goeie (vriendschaps)relatie!
Vrienden kwijtraken is voor mij nog steeds meer dan dat ze uitstappen na een treinreis. Waarom moeten ze uitstappen? Het zijn toch mensen die voetafdrukken achtergelaten hebben in mijn hart, met wie ik mooie herinneringen heb. Anders waren het nooit vrienden geworden. Ze kunnen toch minder opvallend meereizen? Of her en der uitstappen en weer opstappen? Misschien is dit een te ideëel beeld, maar proberen mag toch?
De rol van de mediator
Behalve mens van vlees en bloed ben ik inderdaad ook mediator. Het levensgrote verschil tussen als mediator of als mens betrokken zijn bij een meningsverschil, is dat een mediator neutraal is. Een mediator heeft zelf geen belang bij de uitkomst. Een mediator faciliteert de gesprekken, en luistert, vraagt, vraagt door en probeert de belangen van de betrokken partijen op tafel te krijgen. En te zoeken naar gezamenlijke belangen. Want die zijn er! En ik vind ze. Ik ben daar goed in!
Het feit dat ik mediator en coach ben geworden, maakt wel dat ik privé anders met meningsverschillen omga. Rustiger, nog meer kijken naar het conflict van allerlei kanten. De reactie van de ander proberen te begrijpen.
Kortom, heb jij ook een waardevolle relatie, privé of op werkgebied, maar lijkt die te stagneren door een meningsverschil? Ik help jullie graag om het meningsverschil op een respectvolle manier op te lossen, en te zoeken naar de oplossing waar jullie beiden gelukkig mee kunnen zijn. Zodat jullie zonder wroeging en met warmte door kunnen gaan, óf terug kunnen kijken op wat eens was, als het uiteindelijk misschien toch gescheiden wegen moeten worden.
Kennismakingsafspraak
Lijkt het je wat? App, mail of bel me, en we maken een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Telefonisch of live, via zoom of Teams, net wat jou past.